Binnen 5 dagen in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Wat is een beplantingsplan?

Het korte antwoord is dat een beplantingsplan eigenlijk, net als een tuinontwerp, een ontwerp is voor de beplanting in jouw tuin. Op een tekening wordt aangegeven welke beplanting waar moet komen te staan, hoeveel planten er geplaatst moeten worden, hoe ver de planten uit elkaar geplaatst worden en hoe groot de planten bij aanplant moeten zijn.

Onderdelen van een beplantingsplan

Een compleet beplantingsplan bestaat minimaal uit de volgende onderdelen:

  • Tekening op schaal

Dit is een schaaltekening van de van borders. Op de tekening worden de plantgroepen ingetekend zodat je weet welke plant waar staat en hoeveel planten er in de plantgroep zitten.

  • Plantoverzicht

Dit is een overzicht waarmee je in een oogopslag ziet welke planten er in het plan gebruikt zijn. Samen met de tekening kan de beplanting uitgezet worden.

  • Bestellijst

De bestellijst is een overzicht met daarop de totaalaantallen per plantsoort

  • Plantbeschrijving

De plantbeschrijving is eigenlijk extra informatie over de planteigenschappen en eventueel achtergrondinformatie van de plant. Een beplantingsplan zonder deze gegevens werkt net zo goed, maar wij vinden wel dat dit het plan compleet maakt.

  • Bloeischema

Een bloeischema laat zien wanneer alle beplanting bloeit. De plantsoorten worden uitgekozen op de bloeitijd zodat deze mooi overlappen of op elkaar aansluiten. Zo kan een tuin het hele jaar door bloeien.

Wat is een beplantingsplan echt

Door veel tuinbezitters wordt er bij de aanleg van een tuin uitgebreid aandacht besteed aan de keuze van de bestrating, schutting en andere bouwkundige werken. De beplanting komt meestal op de laatste plaats en lijkt een soort sluitpost te zijn. De toegevoegde waarde van juiste beplanting wordt door veel tuinbezitters nog steeds maar al te vaak onderschat.

Het is niet alleen van belang dat de beplanting in de tuin aansluit bij de stijl van het ontwerp. Bij een minimalistische tuin verwacht je strakke plantvakken met daarin een opbouw van een bodembedekker, enkele plantgroepen en her en der solitairbeplanting. Andersom verwacht je in een organische tuin met slingerpaadjes wat meer weelderige beplanting. Dat is allemaal vrij logisch, maar een goed beplantingsplan is meer dan de logische koppeling met het tuinontwerp.

Sfeer is veruit het belangrijkste uitgangspunt van een beplantingsplan. Het tuinontwerp en de gebruikte materialen dragen daar wel aan bij, maar met beplanting kan je alle kanten op. Om een bepaalde tuinsfeer te creëren moet er goed nagedacht worden over hoe de planten elkaar aanvullen en hoe deze op den duur één geheel zullen vormen. Beplanting kan namelijk op verschillende manieren bijdragen aan de gewenste sfeer. Planten kunnen beschutting bieden, bloemen kunnen er mooi uitzien of lekker ruiken. Planten zorgen voor een natuurbeleving en laten de tuin leven.

Beplanting samenstellen is een creatief proces waarin er met alle planteigenschappen gespeeld kan worden. Je kunt beginnen door bloemkleuren en bloemvormen te combineren en af te wisselen.  Je kunt weer nieuwe interessante combinaties maken als je ook de bladvormen, bladkleuren en bloeiwijze en groeihoogte bij deze creatieve puzzel betrekt. Het resultaat hiervan wordt uiteindelijk de uitstraling en dus de sfeer bepaald.

Daarnaast zijn er nog een aantal praktische zaken waar een beplantingsplan rekening mee moet houden. De ligging van de tuin, het aantal zonuren in verschillende hoeken van de tuin, de grondsoort en de standplaats van bepaalde planten. Sommige plantsoorten kunnen minder goed leven in nattere grond of op een schaduwplek. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten planten en zijn er vaak vergelijkbare alternatieven te vinden. Eveneens zijn er van populaire planten talloze soorten gekweekt met elk andere planteigenschappen. U zult begrijpen dat dit voor oneindig veel mogelijke combinaties biedt. Een beplantingsplan neemt al deze aspecten in acht. Daarom is het beplantingsplan een zorgvuldig afgewogen plan dat in principe alleen goed werkt voor de tuin waarvoor dat plan is gemaakt.

In deze blog gaan we dieper in op de drie uitgangspunten voor een goed beplantingplan. Na het lezen weet je precies waar wij allemaal rekening mee (moeten) houden om goede beplantingsplannen op te stellen.

Beplantingsplan op maat

Beplantingsplan laten maken
Specialistisch beplantingsadvies in de vorm van een compleet uitgewerkt plan waarmee u, zonder voorkennis en met zekerheid de ideale invulling geeft aan uw tuinbeplanting.
Bekijk het beplantingsplan
100% unieke beplantingsplannen
Helder product, geen verassingen
35+ jaar ervaring als specialist
Geschikt voor elke tuinsituatie
Gemakkelijk zelf uit te voeren
Vanaf €95,-
Binnen 2 weken geleverd
'Niet tevreden, geld terug' garantie
Copyright 2024 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu