Binnen 5 dagen in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Sarcococca - Vleesbes

Eigenschappen van Sarcococca

Dit is een tamelijk onbekende tuinplant die nog veel te weinig wordt toegepast. De Nederlandse naam van Sarcococca is Vleesbes. Deze naam heeft de plant te danken aan de zwarte vlezige bessen die aan de plant verschijnen in juni. Deze bessen blijven tot het begin van de winter aan de plant. Daardoor heeft de plant een extra decoratieve functie in de najaarsbeeld van de border. Sarcococca is een groenblijvend heestertje met zeer goede toepassingsmogelijkheden. Deze plant behoort tot de familie van de buxus. Dit is ook wel enigszins te zien aan de groeiwijze en het glanzend groene blad met een grootte van 3 a 4 cm. De kleine bloemetjes zijn wit van kleur en heerlijk geurend.  De bloeitijd is feb-apr. Sarcococca is een sterke plant en heeft weinig of geen last van ziektes. Sarcococca is een traag groeiend heestertje en is goed winterhard. Volwassen planten bereiken een hoogte die ligt tussen de 50 en 100 cm afhankelijk van de variëteit.

Toepassing van Sarcococca

Sarcococca verlangt naar goed doorlatende normale tuingrond. De plant doet het echter ook goed op de wat zuurdere grond. Enige schaduw wordt zeer goed verdragen. Bij voorkeur geen volle zon. Daar Sarcococca niet al te groot wordt is hij prima geschikt als groenblijvend accent op de voorgrond in de border. Het glimmende donkergroene blad laat zich goed combineren met grijs-bladige of licht groene vaste planten. Zoals bv. Stanchys byzantina of Alchemilla mollis. In de kleine tuin kun je Sarcococca (vleesbes) gebruiken als solitair. Plant hem bij voorkeur langs een looppad of bij een deur zodat je in vroege voorjaar optimaal kunt genieten van de heerlijk geurende bloemen. In de grotere tuinen kan Sarcococca ook toegepast worden als groepsbeplanting. Ook kan de vleesbes als kleine haag geplant worden. Goede buxus vervanger. Door de vroege bloei is het ook een goede drachtplant voor bijen.

Soorten van Sarcococca

Dit zijn de meest toegepaste soorten van Sarcococca

Sarcococca hookeriana

Deze vleesbes is de meest gangbare. Is voor Sarcococca een redelijk snelle groeier. Behaalt uiteindelijk een hoogte van zo'n 80 cm.

Sarcococca ruscifolia

Heeft een wat grovere groeiwijze dan de ander soorten. Bereikt een hoogte van 100 cm.

Sarcococca hookeriana 'Purple Stem'

Heeft een redelijk compacte groeiwijze. Volwassen planten bereiken een hoogte van zo'n 70 cm. Na 10 jaar is hij ongeveer 80 cm. Kenmerkend voor deze variëteit is het de rode hout van de jonge twijgen die na verloop van tijd groen verkleuren. Het blad is kleiner en gepunt en mat groen van kleur.
Door de dichte groei is dit een natuurlijke bodembedekker.

Sarcococca rustcifolia

 Kan na 10 jaar zo’n 1,5 meter hoog worden. In de winter verschijnen er geen zwarte, maar rode besjes aan de plant.

Sarcococca confusa

De Sarcococca confusa wordt niet hoger dan 1 meter. Na de bloeitijd verschijnen er rode besjes die langzaam naar zwart verkleuren en lang aan de takken blijven hangen.


Sarcococca hookeriana 'Humilis'

Dit is de dwergvariant van de Hookeriana. Prima geschikt voor de kleine border. Draagt na de bloei van de zoete bloemetjes in de winter paars/zwarte bessen. Deze heester wordt niet hoger dan 30-50 cm en heeft klein glimmend blad. Mooi wintergroen. Sarcocco hookeriana 'Humilis' vormt wortels uitlopers en weet zich daardoor uit te breiden. Deze variëteit is dan ook prima geschikt als vakbeplanting of als bodembedekker

Beplantingsplan op maat

Beplantingsplan laten maken
Specialistisch beplantingsadvies in de vorm van een compleet uitgewerkt plan waarmee u, zonder voorkennis en met zekerheid de ideale invulling geeft aan uw tuinbeplanting.
Bekijk het beplantingsplan
100% unieke beplantingsplannen
Helder product, geen verassingen
35+ jaar ervaring als specialist
Geschikt voor elke tuinsituatie
Gemakkelijk zelf uit te voeren
Vanaf €95,-
Binnen 2 weken geleverd
'Niet tevreden, geld terug' garantie
Copyright 2024 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu