Binnen 5 dagen in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Top 20 planten die goed tegen droogte kunnen

De kunst van waterzuinig tuinieren: Uitleg en toepassen van planten die goed tegen droogte kunnen

In het licht van steeds drogere zomers en toenemende waterschaarste kiezen tuinliefhebbers steeds vaker voor planten die goed tegen droogte kunnen om een veerkrachtige, duurzame tuin te creëren. Het begrijpen van het gedrag, de kenmerken en de voordelen van deze planten is cruciaal voor succesvol tuinieren met aandacht voor waterverbruik. In deze blog gaan we dieper in op de unieke eigenschappen van planten die goed tegen droogte kunnen, en onderzoeken we hun aanpassingsvermogen, onderhoudsbehoeften en overtuigende redenen om voor hen te kiezen in jouw tuin.

Het gedrag van planten die goed tegen droogte kunnen

 1. Waterbesparende Aanpassingen: Droogtetolerante planten vertonen verschillende aanpassingen om waterverlies te minimaliseren. Dit kan onder andere verminderd bladoppervlak, succulente weefsels voor wateropslag en gespecialiseerde structuren die transpiratie verminderen omvatten.
 2. Diepe Wortelsystemen: Veel droogteresistente planten ontwikkelen diepe wortelsystemen waarmee ze water kunnen putten uit diepere bodemlagen. Deze aanpassing stelt hen in staat om droge omstandigheden te doorstaan door toegang te hebben tot water buiten het bereik van oppervlakkiger gewortelde planten.
 3. Langzame Groei en Rustperiode: Sommige droogtetolerante planten vertonen langzame groei of gaan in rust tijdens perioden van watertekort. Deze conservatiestrategie stelt hen in staat om energie en middelen om te leiden naar essentiële functies, en zorgt voor hun overleving tot gunstiger omstandigheden terugkeren.

Voordelen van planten die goed tegen droogte kunnen

 1. Waterbesparing: Het belangrijkste voordeel van droogtetolerante planten is hun vermogen om te gedijen met minimaal water. Door voor deze planten te kiezen, dragen tuinliefhebbers bij aan inspanningen voor waterbehoud, waardoor hun landschappen op lange termijn duurzamer worden.
 2. Lage Onderhoudsbehoefte: Droogtetolerante planten vereisen vaak minder onderhoud dan planten die afhankelijk zijn van overvloedig water. Hun vermogen om droge omstandigheden te doorstaan betekent verminderde afhankelijkheid van irrigatie, wat zowel tijd als middelen bespaart.
 3. Weerstand tegen Uitdagende Omstandigheden: Deze planten tonen veerkracht in het zicht van milieu-uitdagingen, waaronder droogte, hitte en arme bodemomstandigheden. Hun aanpassingsvermogen maakt ze ideale keuzes voor tuinen in regio's die gevoelig zijn voor waterschaarste of onregelmatige neerslag.

Kenmerken van planten die goed tegen droogte kunnen

 1. Veelzijdigheid: Droogtetolerante planten komen voor in een breed scala aan soorten, waardoor tuinliefhebbers kunnen kiezen uit een diverse palet. Deze veelzijdigheid maakt het mogelijk om esthetisch aantrekkelijke tuinen te creëren die ook milieuvriendelijk zijn.
 2. Ondersteuning van Biodiversiteit: Veel droogteresistente planten trekken bestuivers en andere insecten aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het vestigen van een bloeiend ecosysteem verbetert de algehele gezondheid en vitaliteit van de buitenruimte.

Tips voor het onderhoud van planten die goed tegen droogte kunnen

 1. Juiste Bewateringspraktijken: Hoewel deze planten droge omstandigheden aankunnen, profiteren ze nog steeds van af en toe bewatering. Zorg ervoor dat de grond tussen bewateringssessies de kans krijgt om op te drogen, wat diepe wortelgroei bevordert.
 2. Mulchen: Het aanbrengen van een laag mulch rondom droogtetolerante planten helpt bij het behouden van vocht in de bodem, reguleert de temperatuur en onderdrukt onkruidgroei. Mulchen is een eenvoudige maar effectieve praktijk voor het behoud van de gezondheid van deze planten.

Waarom kiezen voor planten die goed tegen droogte kunnen

 1. Milieubewustzijn: Het kiezen voor droogtetolerante planten sluit aan bij milieubewuste tuinpraktijken. Door het verminderen van waterverbruik dragen tuinliefhebbers bij aan duurzame landschapsarchitectuur en behoudsinspanningen.
 2. Klimaatadaptatie: In regio's waar de temperaturen stijgen en waterschaarste toeneemt, zorgt het kweken van een tuin met droogtetolerante planten voor veerkracht tegen veranderende klimatologische omstandigheden.

Het inrichten van een tuin met droogtetolerante planten is een strategische en milieubewuste keuze. Het begrijpen van hun gedrag, voordelen en unieke kenmerken stelt tuinliefhebbers in staat om een tuin te creëren die niet alleen bestand zijn tegen waterschaarste, maar ook bijdragen aan een duurzamere en veerkrachtigere toekomst.

Top 20 planten die goed tegen droogte kunnen

Heesters - planten die goed tegen droogte kunnen

1. Budleia davidii - Vlinderstuik

Buddleia davidii-Vlinderstruik

Buddleia davidii, meer bekend als vlinderstruik is een sterke heester die ieder jaar weer voor een overdaad aan bloemen zorgt die rijkelijk door vlinders worden bezocht. Hieraan heeft deze plant zijn Nederlandse naam te danken. Wanneer je deze heester jaarlijks snoeit dan zal hij niet veel hoger worden dan zo'n 1.80 m. De plant heeft een steile groeiwijze en kan daardoor ook prima worden toegepast in de kleinere tuin. Buddleia stelt weinig eisen aan de grond mits goed doorlatend. Van de Buddleia zijn er veel verschillende variëteiten in de handel. Het verschil zit hem veelal in de bloemkleur en bloemgrootte.

2. Brachyglottis 'Sunshine' - Kruiskruid

Brachyglottis-Sunshine - Kruiskruid

De Nederlandse naam voor deze plant is nogal verwarrend omdat er nog aantal andere planten die dezelfde Nederlandse naam hebben. Dus laten we het bij de Latijnse naam houden. Brachyglottis ie een vrij onbekend heestertje maar zeker de moeite waard om toe te passen in de zonneborder. Je moet alleen wel van geel houden. De plant bloeit namelijk zeer overdadig met een helder geel bloemetje. Brachyglottis onderscheidt zich van vele andere planten door het grijsviltige blad. De plant is groenblijvend, dus een mooie toevoeging aan het winterbeeld in de tuin.


3. Spirea japonica 'Little Princess' - Spierstruik

Spirea japonica 'Little Princess'

Spirea japonica 'Little Princess' - Spierstruik is een zeer dankbaar heestertje die de laatste jaren in de vergetelheid is geraakt maar zeker de moeite waard om toe te passen als het gaat om planten die goed tegen droogte kunnen. Zoals de naam al doet vermoeden wordt 'Little Princess' blijft deze Spireasoort klein, niet veel hoger dan 0,5 m. Spirea japonica 'Little Princess' bloeit met roze schermpjes en heeft een lange bloeiperiode. Mooie in combinatie met lila- of blauwbloeiende vaste planten


4. Osmanthus burkwoodii - Schijnhulst

Osmanthus burkwoodii - Schijnhulst

Osmanthus ×burkwoodii, ook bekend als Schijnhulst, is een prachtige wintergroene heester die een hoogte bereikt van ongeveer 2 meter. De jonge twijgen hebben een (licht)groene kleur, terwijl de oudere bast glad en donkergrijs is. Deze heester heeft een compacte groeiwijze en is ideaal om toe te passen als solitaire struik in de tuin, of als onderdeel van gemengde borders. Ook kan de Schijnhulst gebruikt worden als lage haag, tot maximaal 1.00 m.

De bladeren van Osmanthus ×burkwoodii zijn tegenoverstaand gerangschikt, ovaal tot langwerpig-ovaal van vorm en kunnen tot 5 cm lang worden. Ze hebben een diepgroene kleur en een lichte glans. Vanwege het leerachtige blad weet de Schijnhulst de verdamping laag te houden op hete dagen. Daarom kan deze plant ook geschaard worden tot de groep planten die goed tegen droogte kunnen.

In april en mei komt Osmanthus ×burkwoodii tot bloei met kleine, witte bloemen die in dichte bundels staan. De bloemen hebben enige gelijkenis met die van de sering, aangezien Osmanthus tot dezelfde familie behoort. Wat deze heester extra speciaal maakt, is de sterke en aangename geur van de bloemen. Deze geur trekt niet alleen de aandacht van tuinliefhebbers, maar ook van bijen, die de bloemen graag bezoeken. Hierdoor draagt de plant bij aan het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

5. Viburnum tinus 'Gwenllian' - Sneeuwbal

Viburnum-tinus-Gwenllian-Sneeuwbal

Viburnum tinus 'Gwenllian' ook wel Sneeuwbal is een zeer goede vertegenwoordiger in de groep planten die goed tegen droogte kunnen. Ook bij deze plant is de Nederlandse naam wat verwarrend omdat deze meer past bij Viburnum carlesii van wege de bolvormige bloeiwijze. Viburnum tinus heeft die niet. De bloemen van Viburnum tinus 'Gwenllian' zijn meer schermvormig. Ook de plant is groenblijvend en heeft eveneens als de schijnhulst een compacte langzame groeiwijze. Wat Viburnum tinus 'Gwenllian' bijzonder maakt is de bloeiperiode. Deze start al in het najaar en gaat bij geen vorst door gedurende de winterperiode.

Halfheesters - planten die goed tegen droogte kunnen

6. Santolina chamaecyparissus - Heiligenbloem

Santolina-chamaecyparissus - Heiligenbloem

Santolina chamaecyparissus, ook wel bekend als Heiligenbloem, is een aromatische en decoratieve vaste plant die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae).

Santolina chamaecyparissus is een laagblijvende struik met een compacte en bolvormige groeiwijze. De plant bereikt doorgaans een hoogte van ongeveer 30-45 cm. De naaldachtige bladeren zijn zilvergrijs van kleur, fijn verdeeld en hebben een textuur die doet denken aan naalden van een cipres. Deze bladeren zorgen voor een aangename geur wanneer ze worden aangeraakt.

In de zomer produceert Santolina chamaecyparissus kleine, bolvormige bloemhoofdjes aan het einde van de stengels. Deze bloemen zijn geel van kleur en vormen een mooi contrast met het zilvergrijze blad. De bloemen hebben een subtiele aangename geur en trekken vaak bijen en vlinders aan.

Santolina chamaecyparissus hoort zeker in het rijtje van planten die goed tegen droogte kunnen vanwege het grote aanpassingsvermogen op droge grond. Overmatig vocht moet dan ook worden vermeden.

7. Rosmarinus officinalis - Rozemarijn

Rosmarinus officinalis,- Rozemarijn

Rosmarinus officinalis, beter bekend als rozemarijn, is een aromatisch kruid dat behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het is inheems in de mediterrane regio, maar het wordt wereldwijd gekweekt vanwege zijn culinaire en medicinale eigenschappen.

Rozemarijn is een groenblijvend halfheestertje van ongeveer een halve meter hoog met naaldachtige bladeren die aan naaldbomen doen denken. De bladeren zijn smal, langwerpig en hebben een sterke, aromatische geur die zowel fris als kruidig is. Deze geurige oliën dragen bij aan de unieke smaak van rozemarijn. Dankzij de leerachtige bladeren, die de plant is in staat stellen de verdamping tot een minimum te beperken bij felle zonneschijn, kan Rosmarinus officinalis gerekend worden tot groep planten die goed tegen droogte kunnen.

Rozemarijn produceert kleine, tweelippige bloemen die variëren in kleur van wit tot lichtblauw. Deze bloemen groeien in clusters langs de stengels en voegen een decoratief element toe aan de plant. De bloeitijd is al vroeg in het voorjaar, maart-mei.

8. Lavandula angustifolia 'Hidcote' - Lavendel
lavandula angustifolia 'Hidcote'-lavendel

Als je het hebt over planten die goed tegen droogte kunnen dan is Lavendel waarschijnlijk één van de meest populaire planten onder de tuinliefhebbers. Er zijn heel wat variëteiten van de Lavendel maar 'Hidcote' is wel de meest gangbare. Lavendel is een compact groeiende plant die niet veel hoger wordt dan zo'n 40 cm. Het grijsgroene blad is klein en verspreidt een aangename geur wanneer het aangeraakt wordt. Lavandula angustifolia 'Hidcote' bloeit zeer overdadig met blauw-paarse bloemen van half juni tot begin augustus.

9. Salvia officinalis ‘Purpurascens’ - Salie
Salie-Salvia-officinalis-purpurascens

Salvia officinalis ‘Purpurascens’ is een zusje van de gewone Salie (Salvia officinalis) die vaak als keukenkruid wordt toegepast. Bijzonder aan deze Salvia-soort is het paarsgroene blad. Het zijn vooral de jonge bladeren die deze kleur hebben, de oudere bladeren zijn dofgroen. De bloei van Salvia officinalis ‘Purpurascens’ is niet erg overdadig, deze blijft meestal beperkt tot enkele paarblauwe aarvormige bloemen. Salvia officinalis ‘Purpurascens’ is een wintergroen halfheestertje en wordt niet veel hoger dan zo'n 50 cm.

Vaste planten die goed tegen droogte kunnen

10. Phlomis russeliana - Brandkruid
Phlomis russeliana - Brandkruid

Phlomis russeliana of brandkruid is een groenblijvende vaste plant met bodem bedekkende eigenschappen. Kenmerkend voor deze plant is de karakteristieke kransvormige bloeiwijze die etage-gewijs rond de stengel is geplaatst. Na de bloei blijven de stengels nog lang decoratief en vormen een mooi verticaal accent in de border tot ver in de winter. De helder gele bloemen van Phlomis russeliana worden graag bezocht door bijen. Deze plant bereikt een hoogte van 70 cm en bloeit in de periode juli augustus. Vanwege de zeer sterke groeieigenschappen zien we Phlomis russeliana ook regelmatig toegepast in het openbaar groen

11. Nepeta faassenii - Kattenkruid
Nepeta-faassenii- Kattenkruid

Nepeta faassenii ook wel bekend als Kattenkruid is een zeer sterke vaste plant die je ieder jaar weer opnieuw zal verrassen door zijn kleurenpracht. De plant is een echte zonneaanbidder en verlangt wel een goed doorlatende grond. Nepeta faassenii is een plant die goed tegen droogte kan dankzij de dikke leerachtige blaadjes. Omstreeks begin juni verschijnt de eerste de bloei en die houdt aan tot eind juli. De plant vormt stevige pollen en bereikt een hoogte van 50-60 cm.

12. Aster ageratoides 'Asran' - Aster
Aster ageratoides 'Asran'

Aster ageratoides 'Asran' is een zeer sterke Astersoort. De plant stelt weinig eisen aan de grond. Zelfs op arme zandgrond weet Aster ageratoides 'Asran' zich goed te handhaven. Deze Astersoort wordt niet veel hoger dan zo´n 50 cm en bloeit, net zoals zijn meeste soortgenoten in het najaar. Aster ageratoides 'Asran' heeft een krachtig wortelgestel met als nadelige eigenschap dat de plant behoorlijk kan woekeren en omringende planten kan verdringen. Deze Astersoort is dan ook niet geschikt voor de kleinere border. In de landschappelijke tuin, gecombineerd met gelijkwaardige concurrenten, kan hij prima tot zijn recht komen. Als het gaat om planten die goed tegen droogte kunnen heb je aan Aster ageratoides 'Asran' zeker een goede kandidaat.

13. Vernonia noveboracensis - IJzerkruid
Vernonia noveboracensis - IJzerkruid

Vernonia noveboracensis, beter bekend als IJzerkruid of New Yorkse IJzerhard, is een inheemse vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae. IJzerkruid is vrij onbekend binnen de groep planten die goed tegen droogte kunnen. Echter zeker de moeite waard om toe te passen. De hoogte van IJzerkruid kan variëren tussen de 120 cm en 150 cm, waardoor het een opvallende verschijning is in de tuin. De lancetvormige, getande bladeren zijn donkergroen van kleur en voegen textuur toe aan de plant. Ze staan tegenover elkaar langs de vertakte stengels.

De bloeiperiode vindt plaats in de late zomer tot herfst, gewoonlijk van augustus tot oktober. De bloemen vormen dichte, pluimachtige trossen aan de uiteinden van de stengels. De bloemen zijn meestal helder paars, maar kunnen variëren van roze tot paarsachtig rood, afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Hoewel Vernonia noveboracensis een wat minder bekende vaste plant is, is het zeker een betrouwbare plant die ongetwijfeld tot de categorie ' planten die goede tegen droogte kunnen ' gerekend mag worden.

14. Origanum laevigatum ‘Herrenhausen’ - Marjolein
Origanum_laevigatum_Herrenhausen-Marjolein
Origanum laevigatum 'Herrenhausen' is een variëteit van de marjoleinplant en behoort tot de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Deze vaste plant staat bekend om zijn aromatische bladeren en aantrekkelijke bloeiwijze.

Origanum laevigatum 'Herrenhausen' is een variëteit van de marjoleinplant en behoort tot de Lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Deze vaste plant staat bekend om zijn aromatische bladeren en aantrekkelijke bloeiwijze. 'Herrenhausen' kan een hoogte bereiken van ongeveer 30 tot 40 cm, waardoor het een compacte sierplant is. De bladeren van marjolein verspreiden een kenmerkend kruidachtig aroma.
Origanum laevigatum 'Herrenhausen' mag zeker tot de planten die goed tegen droogte kunnen worden gerekend. Hij gedijt het best in zonnige droge borders.

15. Liriope muscari - Leliegras
Liriope muscari - Leliegras

Liriope muscari of Leliegras is een wintergroene, vaste plant die behoort tot de familie Asparagaceae. Het staat bekend om zijn grasachtige bladeren en aantrekkelijke bloeiwijze, waardoor het een populaire keuze is voor veel tuinliefhebbers. Leliegras ontwikkeld een sterk wortelgestel dat gemakkelijk de diepte op zoekt in de bodem. De plant heeft een bodembedekkende groeiwijze en is daardoor ook zeer geschikt als vakbeplanting. In de groep planten die goed tegen droogte kunnen is Liriope muscari één van de weinig groenblijvende vaste planten. Liriope muscari bereikt een hoogte van zo´n 30 cm en wordt vaak toegepast als randbeplanting.

16. Achillea millefolium 'White Queen' - Duizendblad
Achillea-millefolium-White-Queen- Duizendblad

Achillea millefolium 'White Queen' oftewel Duizendblad is een cultivar van het inheemse duizendblad en behoort tot de familie Asteraceae. Het staat bekend om zijn verfijnde, witte bloemen en fijn geveerd blad, waardoor het een aantrekkelijke en populaire plant is in borders en bloementuinen. Achillea millefolium 'White Queen' gedijt het best in de volle zon. De plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende, droge tot gemiddeld vochtige bodems.

De schermvormige bloem van Achillea millefolium 'White Queen' zij prima geschikt als snijbloem en worden ook regelmatig gebruikt voor droogboeketten. Duizendblad staat erom bekend dat het vlinders en bijen aantrekt, waardoor het een waardevolle plant is voor biodiversiteit in de tuin.

Siergrassen - planten die goed tegen droogte kunnen

17. Sporobolus heterolepis - Parelgras
Sporobolus heterolepis - Parelgras

18. Stipa tenuissima - Vedergras
Stipa tenuissima - Vedergras

Tweejarige planten die goed tegen droogte kunnen

19. Alcea rosea - Stokroos
Alcea rose - Stokroos

20. Verbascum 'Densiflorum' - Toorts
Verbascum-Densiflorum-Toorts

Meer over planten die goed tegen droogte kunnen

Beplantingsplan op maat

Beplantingsplan laten maken
Specialistisch beplantingsadvies in de vorm van een compleet uitgewerkt plan waarmee u, zonder voorkennis en met zekerheid de ideale invulling geeft aan uw tuinbeplanting.
Bekijk het beplantingsplan
100% unieke beplantingsplannen
Helder product, geen verassingen
35+ jaar ervaring als specialist
Geschikt voor elke tuinsituatie
Gemakkelijk zelf uit te voeren
Vanaf €95,-
Binnen 2 weken geleverd
'Niet tevreden, geld terug' garantie
Copyright 2024 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu