Binnen 5 dagen in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Top 5 Langbloeiende Vaste Planten

De Magie van Langbloeiende Vaste Planten in Jouw Tuin

In de wereld van tuinieren is de aantrekkingskracht van langbloeiende vaste planten onweerstaanbaar. Deze planten bezitten een unieke charme en sieren onze tuinen met hun bloesems gedurende lange perioden. Doordat tuinliefhebbers streven naar duurzame en onderhoudsarme opties, zijn langbloeiende vaste planten steeds populairder geworden. In deze blogpost zullen we verkennen waarom deze planten zo bijzonder zijn en waarom je zou moeten overwegen deze top 5 langbloeiende vaste planten in jouw tuin op te nemen.

De Aantrekkingskracht van Langbloeiende Vaste Planten:

Langdurige Bloeiperiode: In tegenstelling tot hun kortlevende tegenhangers zijn langbloeiende vaste planten kampioenen van uithoudingsvermogen. Ze bloeien gedurende een langere periode en bieden een voortdurende weergave van kleuren en texturen gedurende het groeiseizoen. Deze verlengde bloeitijd voegt levendigheid toe aan jouw tuin en zorgt ervoor dat er altijd iets boeiends te bewonderen is.

Onderhoudsarm:

Langbloeiende vaste planten vereisen vaak weinig onderhoud, waardoor ze ideaal zijn voor zowel ervaren tuiniers als beginners. Hun vermogen om te gedijen met minimaal onderhoud vermindert de tijd en moeite die nodig is om jouw tuin er prachtig uit te laten zien. Dit maakt ze een perfecte keuze voor mensen met drukke schema's of degenen die de voorkeur geven aan een meer hands-off benadering van tuinieren.

Kostenbesparend:

Investeren in langbloeiende vaste planten kan op de lange termijn kosteneffectief zijn. Hoewel de initiële kosten misschien iets hoger zijn dan die van eenjarigen, komen vaste planten jaar na jaar terug, waardoor de noodzaak voor frequente vervangingen wordt geëlimineerd. Dit bespaart niet alleen geld, maar draagt ook bij aan duurzame tuinpraktijken.

Veelzijdigheid in Ontwerp:

Langbloeiende vaste planten zijn verkrijgbaar in een breed scala aan vormen, maten en kleuren, waardoor eindeloze ontwerpmogelijkheden ontstaan. Of je nu een levendige border, een rustieke cottagetuin of een verfijnd vasteplantenbed creëert, deze planten bieden veelzijdigheid in ontwerp, waardoor je jouw buitenruimte kunt personaliseren naar jouw voorkeuren.

Aantrekking van Wildleven:

Veel langbloeiende vaste planten zijn niet alleen aangenaam voor het oog, maar trekken ook bestuivers aan, zoals bijen en vlinders. Door deze planten in jouw tuin op te nemen, draag je bij aan de algehele gezondheid van het ecosysteem, bevorder je biodiversiteit en creëer je een uitnodigendere omgeving voor nuttige insecten.

Ieder tuinliefhebber wil het, een tuin die het hele seizoen een bloemenpracht is. Er zijn duizenden vaste plantensoorten en nog eens een veelvoud aan variëteiten van ieder soort. Ga daar maar eens uit kiezen. Om je het wat makkelijker te maken heb ik er een top 5 langbloeiende vaste planten geselecteerd die zeker de moeite waard zijn om toe te passen in je tuin. De meeste vaste planten hebben een bloeiperiode van ongeveer 6-8 weken. Deze gaan daar ver overheen.

1. Geranium 'Rozanne' - Ooievaarsbek

Lang bloeiende vaste planten - Geranium 'Rozanne'

Het geslacht van Geranium bestaat uit zeer veel soorten. Onderling kunnen de verschillen zeer divers zijn. Maar er zijn ook veel kruisingen die veel overeenkomsten hebben met elkaar. Geranium 'Rozanne' is er ook zo een. Qua blad en bloem is deze variëteit niet echt onderscheidend maar wel wat betreft de bloeitijd. Begin juni ontstaan de eerste bloemen en weldra is de plant overgoten met een zee van blauw/lila bloemen. De plant blijft bloem aanmaken tot laat in het najaar. Pas als de eerste nachtvorsten zich aandienen zal de bloei stoppen. Met recht kan deze plant een lang bloeiende vaste plant genoemd worden.

Geranium 'Rozanne' behoort zeker tot de top 5 langbloeiende vaste planten. De plant wordt meestal toegepast als kleuraccent voor in de border. Maar hij is ook ideaal op de voorgrond in plantenbakken of verhoogde borders. Dan gaat hij mooi over de rand hangen. Meer over Geranium ´Rozanne´

2. Symphytum grandiflorum 'Wisley Bleu' - Smeerwortel

Lang bloeiende vaste planten - Symphytum grandiflorum 'Wisley Bleu'

Een andere lang bloeiende vaste plant is de Symphytum Grandiflorum 'Wisley Bleu' of wel Smeerwortel. Het is een laagblijvende variant van het Smeerwortelgeslacht. De plant wordt niet veel hoger dan zo'n 20 cm. Hij is daardoor uitermate geschikt als bodembedekker en bovendien ook nog eens groenblijvend.

In zachte winters verschijnen de eerste bloemen al in februari. De bloei loopt door eind mei. Na de bloei kun je de plant het beste geheel afknippen. De plant zal dan weer mooi fris blad aan maken. Zelf gebruik Symphytum Grandiflorum 'Wisley Bleu' meestal als bodembedekker tussen/onder groepsbeplanting. Onder bomen doet hij het ook prima mits de grond niet te droog wordt in de zomer.

3. Persicaria amplexcaulis - Duizendknoop

Lang bloeiende vaste planten - Persicaria amplexicaulis

Persicaria Amplexicaulis in een robuust groeiende vaste plant. De bossige groeiwijze kan al gauw 1 m2 in beslag nemen. Hou hier rekening mee bij het aanplanten. Deze lang bloeiende vaste plant begint eind juli en gaat door tot eind oktober. De duizendknop wordt ongeveer 80 cm hoog en bloeit met tal van kleine aren die volop insecten aantrekken. De plant stelt weinig eisen aan de grond.

Bij felle zon gaat het blad snel slap hangen. Een plek in de halfschaduw verdient daarom de voorkeur. Persicaria Amplexicaulis is breed inzetbaar alleen de rode bloemkleur laat zich niet altijd even makkelijk combineren. Ik combineer hem altijd graag met siergrassen of Hydrangea Paniculata 'Magical Fire'.

4. Gaura lindheimerii - Prachtkaars

Langbloeiende vaste planten - Gaura lindheimerii

Gaura lindheimerii is een echte zonneliefhebber. Geef hem dan ook zeker de plek die hij verdient en hij zal je niet teleurstellen. Deze lang bloeiende vaste plant verdient meer bekendheid dan die tot nu toe heeft. Hij groeit goed op vrijwel iedere tuingrond mits goed doorlatend. De plant wil bij veel regenval nog wel eens omvallen. Wat steun dient aanbeveling. Gaura lindheimerii is een wat fragiel ogende plant met en zee aan wit-roze bloemen. Er is ook een variant die donker roze bloemen geeft. De bloei begint half juli en gaat door tot eind september. De plant wordt druk bezocht door bijen en vlinders. Mooie combinaties met Gaura lindheimerii zijn Achinacea purpurea of Knautia macedonica.

5. Centranthus ruber 'Coccineus' - Rode valeriaan, Spoorbloem

Lang bloeiende vaste planten - Centranthus coccineus 'Ruber'

Een wat minder bekende lang bloeiende vaste plant. De Hollandse naam is Rode valeriaan. Echter is de plant totaal geen familie van de gewone Valeriaan die bekend staat om zijn rustgevende werking. Centranthus coccineus 'Ruber' is een plant die zich in mei snel ontwikkelt en al vroeg in het seizoen volume in de border geeft. De plant wordt 60-70 cm hoog. de roze-rode bloemen laten zich mooi combineren met lila paarse tinten. Bv. van Salvia nemorosa 'Caradonna' of de paarse bollen van de Sierui (Allium).

De Rode valeriaan is een plant die goed tegen droogte kan. Geef hem dus gerust een plek in de volle zon maar enig schaduw wordt door de plant ook prima verdragen. Centranthus coccineus 'Ruber' geeft de voorkeur aan een wat kalkrijke bodem die goed doorlatend is.

Beplantingsplan op maat

Beplantingsplan laten maken
Specialistisch beplantingsadvies in de vorm van een compleet uitgewerkt plan waarmee u, zonder voorkennis en met zekerheid de ideale invulling geeft aan uw tuinbeplanting.
Bekijk het beplantingsplan
100% unieke beplantingsplannen
Helder product, geen verassingen
35+ jaar ervaring als specialist
Geschikt voor elke tuinsituatie
Gemakkelijk zelf uit te voeren
Vanaf €95,-
Binnen 2 weken geleverd
'Niet tevreden, geld terug' garantie
Copyright 2024 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu