Binnen 2 weken in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Erysinum ‘Bowles Mauve’ – Steenraket

Erisynum

Groeiwijze

Naast Steenraket wordt deze plant ook wel Muurbloem genoemd. De plant is afkomstig uit het middellands zeegebied en groeit daar op rotswanden en in muurspleten.
De meeste Erysinumsoorten zijn een- of tweejarig.
Ook de steenraket is eigenlijk een tweejarige plant maar lijkt zich dankzij de zachte winters van de laatste jaren meer te gedragen als een vaste plant. Echter een heel lang leven lijkt te plant niet beschoren. De plant groeit snel en krijg verhoutende stengels waardoor de plant ook bij zware regenval stevig overeind blijft. Verhoutende planten worden ook wel halfheesters genoemd. Erysinum ‘Bowles Mauve’ heeft een bossige verschijningsvorm en zal een volwassen hoogte bereiken van zo'n 50-60 cm.

Bloem en blad

De meeste Erysinumsoorten bloeien in geel tot oranje kleuren. Erysinum ‘Bowles Mauve’ vormt hier duidelijk een uitzondering op. Deze bloeit namelijk paars-lila.

Erysinum 2

Erysinum ‘Bowles Mauve’ staat bekend om zijn zeer lange bloeiperiode. Die begint al vroeg in april en loopt door tot half augustus. Bij een juiste behandeling van de plant kan er nog een 2e bloei ontstaan in het najaar. (zie verzorging van Erysinum ‘Bowles Mauve’). De toorts-vormige bloemen zijn ook geschikt als snijbloem. Erysinum ‘Bowles Mauve’ trekt veel bijen, hommels en vlinders aan. Er wordt wel gezegd dat de bloemen geurend zijn maar ik vind dat wel tegen vallen. Er zijn overigens wel andere Erysinums die geuren maar die zijn overwegend eenjarig. Een gunstige bijkomstigheid is dat de Steenraket ook nog een wintergroen is. Het blad is niet al te groot en lancetvormig. De kleur is best wel apart, namelijk blauwgroen.

Toepassing van Erysinum 'Bowles Mauve'

Standplaats

Ondanks het feit dat de Steenraket niet zo'n heel lang leven beschoren is, is het zeker de moeite waard om de plant toe te passen in de border. Dankzij de relatief snelle groei en vroege boei geeft de plant een mooi kleuraccent in de border. Erysinum ‘Bowles Mauve’ groeit op iedere normale tuingrond. Bij voorkeur wat kalkhoudend. De grond moet wel goed doorlatend zijn want de steenraket houdt niet van natte voeten, zeker niet in de winter. Droogte wordt erg goed verdragen Erysinum ‘Bowles Mauve’. Dit maakt de plant dan ook prima geschikt om toe te passen in verhoogde borders en plantenbakken. De Steenraket staat graag op een warme zonnige plek.

Plantcombinaties

Mooie plantcombinaties met Erysinum ‘Bowles Mauve’ zijn te maken met de grijsbladige Artemisia ludoviciana of de dieprode Origanum ‘Rosenkuppel’. Ook siergrassen als Molinia arundinacea combineren goed.

Verzorging van Erysinum 'Bowles Mauve'

Aanplant

Erysimum 'Bowles Mauve' kan het best aangeplant in het voorjaar Als de kans op vorst is verdwenen. Zorg voor een goede doorlatende bodem desnoods kan je het plantgat wat doormengen met potgrond. Ook later in het seizoen kan deze plant nog prima aangeplant worden. Zorg wel voor voldoende water. Wanneer je Erysimum 'Bowles Mauve' aanplant in groepen gebruik je 5 planten per m2.

Snoei

Erysimum 'Bowles Mauve' heeft twee snoeimomenten. De eerst is in het voorjaar, eind maart, begin april. Knip de plant daarna voor +/- de helft terug. Het verhoutende deel van de plant zal dan over blijven. Als de plant gezond en voldoende groeikrachtig is zal deze hier snel opnieuw weer op uitlopen. Gebeurt dit niet dan is de plant te oud en wordt het tijd hem te vervangen. Het tweede snoeimoment is na de eerst bloei, zo rond half augustus. Dit kan met een heggenschaar. Knip de plant terug tot aan het verhoutende gedeelte. De plant zal daardoor wat kaal uitzien maar dit zal zich binnen afzienbare tijd weer herstellen. Er zal zich daarna een tweede bloei ontwikkelen die wel tot aan de eerste nachtvorsten door kan lopen.

Bemesting

Erysimum 'Bowles Mauve' is een plant voor niet te rijke grond. Wees dus terughoudend met bemesting. één keer een kleine mestgift in het voorjaar is voldoende. Gebruik bij voorkeur een organische meststof.
Erysimum 'Bowles Mauve' houdt wel van een wat kalkhoudende grond (Ph 6-7). Mocht je grond wat te zuur zijn dan kun je in januari een kalkgift toedienen.

Aantastingen

Erysimum 'Bowles Mauve' is een gezonde plant die weinig gevoelig is voor ziektes en/of plagen.

Overige verzorging

Het is raadzaam de plant wat winterbescherming te geven. Gebruik hiervoor bv.. gehakseld blad of stro.

Beplantingsplan op maat

Beplantingsplan laten maken
Specialistisch beplantingsadvies in de vorm van een compleet uitgewerkt plan waarmee u, zonder voorkennis en met zekerheid de ideale invulling geeft aan uw tuinbeplanting.
Bekijk het beplantingsplan
100% unieke beplantingsplannen
Helder product, geen verassingen
35+ jaar ervaring als specialist
Geschikt voor elke tuinsituatie
Gemakkelijk zelf uit te voeren
Vanaf €95,-
Binnen 2 weken geleverd
'Niet tevreden, geld terug' garantie
Copyright 2022 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu