Binnen 5 dagen in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Kaukasische vergeet-mij-niet - Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Brunnera 3 1

Beschrijving van Kaukasische vergeet-mij-niet - Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Brunnera macrophylla 'Jack Frost' is een fascinerende vaste plant die elegantie toevoegt aan schaduwrijke tuinruimtes. Bekend om zijn hartvormige zilveren bladeren met groene aderen, springt 'Jack Frost' eruit als een verbluffende bodembedekker of accentplant. Zeker op de beschaduwde plekken in de tuin geeft de zilvergrijze kleur een mooie oplichtend effect. Kaukasische vergeet-mij-niet is een goede bodembedekker en wordt niet veel hoger dan zo’n 20 cm met het blad. De bloem ontstaat al vroeg in het jaar zo rond april. Deze vaste plant dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat de bloeiwijze enigszins op de gewone vergeet-mij-niet lijkt. Het is verder echter geen familie van elkaar. Deze cultivar, lid van de boragefamilie, wordt gewaardeerd om zijn unieke blad en delicate bloemen.

Groeiwijze

Deze betoverende vaste plant heeft een compacte en polvormende groeiwijze. 'Jack Frost' bereikt doorgaans een hoogte van 12 tot 18 inch, met een vergelijkbare spreiding. Het nette en opgeruimde uiterlijk van de plant maakt het een ideale keuze voor randbeplantingen, bosrijke tuinen of schaduwrijke landschappen.

Bloem en blad

Een van de meest verleidelijke kenmerken van 'Jack Frost' zijn de luchtige, hemelsblauwe bloemen die verschijnen in het vroege tot midden van de lente. Deze delicate bloesems creëren een prachtig contrast met het zilvergroene blad. De hartvormige bladeren, ingewikkeld geaderd in groen, vormen een opvallende achtergrond gedurende het groeiseizoen, waardoor 'Jack Frost' een visueel genot is gedurende het hele jaar.

Toepassing van Kaukasische vergeet-mij-niet - Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Standplaats

'Jack Frost' is een veelzijdige plant die uitblinkt in schaduwrijke of bosrijke omgevingen. Het is een uitstekende bodembedekker onder hogere bomen en struiken, en dankzij zijn compacte groeiwijze is het eenvoudig op te nemen in gemengde borders met vaste planten. Of het nu wordt gebruikt als blikvanger of als onderdeel van een groter beplantingsplan, deze cultivar voegt verfijning toe aan elke tuin. Goed doorlatende, vochtige grond met een goede organische inhoud is essentieel voor optimale groei.

Plantcombinaties

Combineer Brunnera macrophylla 'Jack Frost' met andere schaduwminnende vaste planten zoals Hosta's en Astilbes voor een dynamische en visueel aantrekkelijke schaduwtuin. De zilveren tinten van 'Jack Frost' vullen de rijke groenen van zijn metgezellen aan, wat zorgt voor een harmonieus en gebalanceerd beplantingsschema. Deze Kaukasische vergeet-me-niet laat ook zich goed combineren met het geveerde blad van diverse varensoorten of de kleine glimmende bladeren van de mansoor.

Verzorging van Kaukasische vergeet-mij-niet - Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Aanplanten

Plant Brunnera macrophylla bij voorkeur vroeg in het najaar, De bodemtemperatuur is dan nog optimaal voor de wortels om zich voor de winter nog goed te ontwikkelen. Mocht dit tijdstip niet lukken dan is het voorjaar ook een prima periode. Zorg voor een goed doorlatende grond en meng wat potgrond door. Geef na het planten alleen water als de grond droog is.

Snoeien

Brunnera macrophylla snoeien doe je na de bloeiperiode in mei. Knip de uitgebloeide bloemstengels zo diep mogelijk weg zodat ze plaats kunnen maken voor het frisse nieuwe blad. Kaukasische-vergeet-me-niet is niet groenblijvend en zal in het najaar bovengronds afsterven. Laat het blad liggen, het zal op een natuurlijke manier verteren en in het voorjaar verdwijnen onder het opkomende blad. Verwijder gedurende het groeiseizoen eventueel dood of beschadigd blad om nieuwe groei te bevorderen en het opgeruimde uiterlijk van de plant te behouden.

Bemesten

Breng in het vroege voorjaar een gebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof aan om een gezonde groei te bevorderen. Vermijd overbemesting, aangezien overmatige voedingsstoffen kunnen leiden tot langgerekte groei.

Overige verzorging

Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Voldoende vocht is belangrijk om de gezondheid en vitaliteit van de plant te behouden. In koudere klimaten kan een laag mulch die in de late herfst wordt aangebracht, helpen om de wortels van de plant te beschermen tegen winterse vorst.

Aantastingen

Brunnera macrophylla 'Jack Frost' is over het algemeen bestand tegen de meeste ziekten en plagen. Let op tekenen van slakken, aangezien ze af en toe aan de bladeren kunnen knabbelen.

Eigenschappen van Kaukasische vergeet-mij-niet - Brunnera macrophylla 'Jack Frost'

Hoogte : 20-30 cm
Bloeiperiode : apr-mei
Bloemkleur : helder blauw
Blad : hartvormig, groot
Geurend: nee
Drachtplant: nee
Snijbloem: nee
Groeiwijze: bodembedekkend
Standplaats : schaduw, halfschaduw
Grondsoort : humeuze grond
Wintergroen: nee
Winterhardheid: goed
Plantafstand : 9-10 stuks/m2
Bijzonderheden : mooi zilvergrijs blad

Lees hier meer over schaduwplanten

Beplantingsplan op maat

Beplantingsplan laten maken
Specialistisch beplantingsadvies in de vorm van een compleet uitgewerkt plan waarmee u, zonder voorkennis en met zekerheid de ideale invulling geeft aan uw tuinbeplanting.
Bekijk het beplantingsplan
100% unieke beplantingsplannen
Helder product, geen verassingen
35+ jaar ervaring als specialist
Geschikt voor elke tuinsituatie
Gemakkelijk zelf uit te voeren
Vanaf €95,-
Binnen 2 weken geleverd
'Niet tevreden, geld terug' garantie
Copyright 2024 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu