Binnen 2 weken in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Borderpakketten: simpel zelf borders creëren zonder plantenkennis

Wij, van beplantingsbureau.nl, verlenen beplantingsadvies op maat omdat we vinden dat een beplantingsplan op een makkelijke manier aangeboden moet worden en het advies van hoge kwaliteit moet zijn. Beplantingsadvies is dan ook een vak apart omdat er veel kennis en ervaring nodig is om succesvolle en sfeervolle beplantingsplannen in elkaar te zetten.

Mensen die graag met hun eigen tuin bezig zijn willen vaak iets meer uit hun tuin halen dan anderen. Daarnaast zijn er ook mensen die wel een leuke tuin willen, maar er verder niet veel geld, aandacht en energie in willen stoppen. Dat is natuurlijk helemaal oké, maar helaas eindigen deze tuinen vaak met het standaard assortiment tuinplanten. Om je tuin een extra dimensie te geven moet ook de beplanting naar een hoger niveau getild worden. Een goed beplantingsplan of borderpakket is daarvoor wel belangrijk.

Deze blog gaat over de borderpakketten. We maken je wegwijs in het aanbod van borderpakketten en geven je op zo’n eerlijk mogelijk wijze mee hoe wij daar tegenaan kijken.

Wat is een kant en klaar borderpakket?

Borderpakketten zijn vooraf samengestelde pakketten die mensen kunnen aanschaffen in de meest uiteenlopende vormen en stijlen. Hier is een specifieke categorie of tuinstijl het uitgangspunt, in plaats van de smaak en wens van de tuinliefhebber. In de meest minimale vorm krijg je bij een borderpakket een plantlijst van een aantal borderplanten die op zijn minst:

  1. Leuk samen staan
  2. Afwisselen van kleuren en hoogte
  3. Elkaar niet in de weg gaan zitten

Dit kan ook in een bepaalde stijl of met een bepaald toepassingsdoel bedacht zijn, bijvoorbeeld een schaduwborder of een border voor droogtebestendige planten. Met dit pakket kan je gemakkelijk invulling geven aan jouw borders. Je kiest een pakket uit dat jij mooi vindt en die planten zet je in je tuin. Dit is een vrij brede omschrijving omdat niet alle borderpakketten hetzelfde zijn. In elk geval is het een zeer eenvoudige manier om beplanting te kiezen zonder daarover na te hoeven denken.

Bij uitgebreidere varianten zit er ook een tekening bij die aangeeft waar de planten moeten komen te staan. Kwalitatief is dit al een enorme stap vooruit ten opzichte van alleen een lijstje met planten. Met een tekening of ontwerp is er dus nagedacht over de opbouw van de border en zijn de planten op elkaar afgestemd. Het is een beter uitgewerkt plan.

Veel verkopers leveren er ook meteen beplanting bij. Kwekerijen zijn dit bijvoorbeeld gaan doen omdat hun klanten vaak advies willen over wat goed bij elkaar past. Door pakketten aan te bieden hoeven zij dit niet ter plekke te doen, maar kan je uit een selectie pakketten kiezen. Prima service wat ons betreft. Bovendien is het hoogstwaarschijnlijk een beter combinatie van planten dan wat je zelf kunt bedenken. Wel is het goed om je te realiseren dat hier een leveranciersinsteek achter kan zitten.

Waarom kiezen voor een borderpakket?

Het voordeel van dit soort pakketten is dat je gemakkelijk invulling kan geven aan de border. Het is een snelle kant-en-klare oplossing voor jouw beplanting. Je weet welke planten je moet kopen en hoeveel. Het is makkelijk aan te schaffen via webshops die bijna altijd beplanting erbij leveren. Binnen een paar klikken heb je het borderpakket besteld. Binnen een paar dagen staan ze voor je deur en hetzelfde weekend doe je de aanplant.

Webshops leveren daarnaast ook prima garantie op de planten. Dit is belangrijk omdat er bij de meeste borderpakketten geen tot weinig informatie over de aanplant wordt meegeleverd. Wij geven bij onze beplantingsplannen altijd een werkplan waar grondvoorbereiding een onderdeel van is.

Verder zijn deze borderpakketten uitstekend voor tuinen met weinig borderoppervlakte. Veel tuinbezitters hebben simpelweg geen grote tuinen en maar een paar vierkante meter gereserveerd voor beplanting. In alle eerlijkheid zijn de mogelijkheden voor ons als beplantingsontwerpers dan ook enigszins beperkt als de oppervlakte kleine wordt dat 5m2. De meeste borderpakketten worden aangeboden tot dat formaat. Het gaat je dan ook tijd en keuzestress schelen omdat je niet weer in het tuincentrum staat en eigenlijk geen idee hebt wat je moet kopen. Je kiest gewoon een borderpakket dat je er leuk uit vindt zien, en qua oppervlakte een beetje past. In die zin is het simpel, praktisch en betaalbaar.

Wat zijn de nadelen van borderpakketten?

Bij borderpakketten is de border niet speciaal ontworpen voor uw tuin. Dat wil zeggen dat er geen rekening gehouden wordt met de zichtlijnen vanuit verschillende hoeken van de tuin of het huis. Ook worden andere architectonische aspecten niet meegenomen in het ontwerp. Logisch, want het ontwerp is generiek.

Daarnaast hanteren borderpakketten standaardmaten. Borderpakketten zonder tekeningen worden zonder vaste afmetingen geleverd. Dit betekent dat je een lijst met planten ontvangt en zelf moet bepalen hoe je die in de border neerzet. Bij een oppervlakte van 1m2 is dit niet zo moeilijk. Als je dit borderpakket wil toepassen op 5m2 dan loopt het z’n doel voorbij omdat jij dan nog steeds zelf moet gaan nadenken over hoe je de beplanting gaat indelen. Het enige dat je dan weet is dat de plantaantallen kloppen met de oppervlakte. Bij borderpakketten met tekeningen zit je vast aan een bepaalde afmeting. Bijvoorbeeld 2.00m x 1.00m. Dit is niet ideaal als je een vormen met ronde vormen hebt.

Een ander nadeel is dat weinig borderpakketten voor grotere borders zijn gemaakt. Wanneer je een border van 25m2 hebt, kan je die vol planten met 5x hetzelfde borderpakket van 5m2. Maar dan krijg je een eentonige border waar eigenlijk veel meer mee gedaan kon worden. Sommige aanbieders gebruiken hetzelfde borderpakket voor 1m2 als 11m2. Dit is nog steeds een ‘zoek het maar uit’ formule. Je haalt hiermee weinig kennis in huis, maar neemt enkel de keuzestress weg.

Als laatste, kleine borderpakketten bevatten vaak maar weinig plantsoorten. Op een border van 5m2 kun je wat ons betreft gemakkelijk 10-15 plantsoorten kwijt. Dit hangt uiteraard af van de tuinstijl en sfeer die gewenst is. Wij vinden dat veel borderpakketten wel erg simpel zijn opgezet. Bijvoorbeeld een border van drie vierkante meter met maar vier plantsoorten. Voor een minimalistische stijl is dit prima, maar ook op een kleine oppervlakte zou je meer plantsoorten kunnen gebruiken.

Wat borderpakketten nog beter zou maken

Wij hebben nu drie voordelen en vier nadelen genoemd. Dat komt doordat borderpakketten bij voorbaat beperkend zijn in het resultaat dat het geeft. Je zit vast aan een stramien want de pakketten moeten voor iedere gebruiker toepasbaar zijn.

Er is nog een ander ‘probleem’ met borderpakketten. Namelijk dat ze vermoedelijk ontwikkeld zijn vanuit een leveranciers perspectief en niet vanuit een beplantingskundige insteek. Dit maakt uit omdat het de bedoeling moet zijn de meest fantastische border te ontwerpen. Niet om planten te verkopen. Op zich is dat niet erg, want het resulteert in eenvoudige borders die voor kleine tuinen en snelle oplossingen geweldig zijn. Maar het doet af aan de mogelijkheden.

In de eerste instantie wilde wij ons niet mengen met de borderpakkettenmarkt. Wij houden van het contact met klanten. Wij willen eigenlijk alleen beplanting samenstellen voor een specifieke tuin en haar eigenaar om te zorgen dat zij ‘one of a kind’ tuin hebben waar zij het hele seizoen van kunnen genieten.

Maar toen wij gevraagd werden door Florum.nl, om na te denken over hoe zij hun borderpakketten konden verbeteren, zijn we daar wel op in gegaan. Voornamelijk omdat wij volledige vrijheid kregen om het hele product naar eigen zeggen in te richten. De opdracht was om per tuinstijl onze droomborder samen te stellen. Leuk, want normaal gesproken stemmen wij onze beplantingsontwerpen af op de wensen van een klant. Maar omdat borderpakketten generiek zijn kunnen we all-in gaan.

Als wij dan een borderpakket zouden moeten ontwerpen, hoe zouden we dat dan doen?

Hierin moet de sfeer en stijl centraal staan. Wij hebben bedacht dat je het niet te ingewikkeld moet maken. Een beperkt pallet aan stijlen die weinig overlappen moet daarvoor zorgen. Het idee van een borderpakket is juist dat je niet te veel keuzestress ervaart, maar wel verzekerd bent van het beste mogelijke resultaat.

Om de ultieme border te ontwerpen start je met een grote border van zeg 30 vierkante meter. Met al die ruimte ben je binnen het werken met een tuinstijl niet beperkt in de mogelijkheden. Wij als beplantingsspecialisten gebruiken onze kennis en creativiteit om een combinaties te maken tussen bloemkleuren, bloeivormen, bladvormen, hoogte van planten en gelaagdheid in de border. In grote borders kan je soms wel 40 verschillende planten gebruiken. Vanuit deze border schalen wij de oppervlakte naar beneden en passen wij onze tekeningen aan. Per variant verlies je enkele plantsoorten uit de selectie. Wat je overhoudt is een border vol variatie, zelfs voor de kleine tuin.

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt. Hoe kan je een beplantingsontwerp toepassen op kleinere borders? Een tekening van 5m2 kan je niet uitvergroten naar 30m2, of andersom. Dus moeten er binnen één stijl verschillende tekeningen komen. Je kan een tekening van 15m2 prima gebruiken voor een tuin van 11 of 12m2 als je de plantaantallen afschaalt. Maar daaronder zouden we de compositie van de planten willen aanpassen. Dus vanaf 10m2 werk je met een ander ontwerp.

Zo maken we vier verschillende ontwerpen voor één stijl.  Ik vind het ronduit raar dat als je een borderpakket bestelt waarbij je een tekening krijgt die werkt voor zowel 1m2 als 11m2. Daar maak je je als aanbieder er wel heel makkelijk vanaf. Vandaar dat we het beter vonden om verschillende tekeningen aan te leveren.

Foto Vlinder en bijenborder
Impressie van onze Vlinder en Bijenborder

Dit komt goed uit, want de meeste borderpakketten komen niet in grote maten. Terwijl een borderpakket net zo goed voor grotere tuinen te gebruiken is. Zeker als je één uitgesproken stijl beoogt en niet te veel inbreng van eigen smaak of voorkeur wil.

Om met een borderpakket alle mogelijke oppervlaktes te dekken hebben we daarnaast en rekentool gemaakt waarin je de vierkante meter kan aanpassen zodat de plantaantallen kloppen met de werkelijke oppervlakte.

Net zoals bij onze eigen beplantingsplannen vinden we dat alleen een plantlijst met een tekening onvoldoende informatie geeft. Hier moet op zijn minst ook een bloeischema, onderhoudsadvies en plantinformatie bijgeleverd worden. Florum.nl levert momenteel nog geen beplanting, dus daar moet ook een bestellijst bij met levermaten. Overigens kan je prima je eigen beplanting bestellen via het internet of bij plantenkwekerijen.

Dit hebben we uiteindelijk ook ontwikkeld in samenspel met Florum.nl. Het is de plantenwijzer geworden, een concept waarbij je één keer betaalt voor alle stijlen in alle maten. Als je een meerdere border van 5m2 of meer hebt kun je deze stijl ook nog eens combineren. Helaas worden hier worden geen planten bijgeleverd, maar je weet in ieder geval dat we beplantings-technisch alles uit de kast hebben getrokken om een geweldige border te creëren. Voor border boven de 30m2 levert florum.nl wel planten.

Inkijkexemplaar van één borderpakket uit de Plantenwijzer

Conclusie

Waar doe je goed aan? Moet je nu een persoonlijk beplantingsadvies nemen of een borderpakket? En welk borderpakket dan? De waarheid ligt in het midden. Het is maar waar jij genoegen mee neemt en dus tevreden mee bent.

Heb je een tuin met 2-3 kleine perkjes en wil je vooral weinig tijd en energie in de beplanting van je tuin steken. Dan zou ik gaan voor een simpel borderpakket. Keuzestress kan wel een ding zijn. Maar als je voor deze optie kiest dan zou puur op je gevoel afgaan. Kies iets wat je wel leuk lijkt, ga er niet over tobben. In elk geval zijn borderpakketten lekker makkelijk besteld en worden de planten bijgeleverd. De compositie van de meeste pakketten is niet heel speciaal, desondanks krijg je wel een kleurrijke invulling van je borders.

Wanneer je meer dan 5m2 hebt dan zou ik vanzelfsprekend voor de borderpakketten van florum.nl gaan. Puur omdat die ontworpen zijn vanuit onze beplantingsdeskundigheid. Dit pakket is een praktisch informatiepakket voor elke border in elke stijl. Je hoeft zelf nog steeds niets te doen, op de planten kopen na.

Als je iets persoonlijks wilt, aparte vormen van borders hebt, en een heel duidelijk plan wilt voor jouw specifieke tuin, dan zou ik een beplantingsplan laten maken. De kosten hiervan liggen wel hoger, maar je weet dat je een unieke tuin krijgt en het afgestemd is op alle randvoorwaarden en jouw persoonlijke smaak.

Beplantingsplan op maat

Beplantingsplan laten maken
Specialistisch beplantingsadvies in de vorm van een compleet uitgewerkt plan waarmee u, zonder voorkennis en met zekerheid de ideale invulling geeft aan uw tuinbeplanting.
Bekijk het beplantingsplan
100% unieke beplantingsplannen
Helder product, geen verassingen
35+ jaar ervaring als specialist
Geschikt voor elke tuinsituatie
Gemakkelijk zelf uit te voeren
Vanaf €95,-
Binnen 2 weken geleverd
'Niet tevreden, geld terug' garantie
Copyright 2024 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu