Binnen 5 dagen in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Beplantingsplan

Bij het inrichten van een sfeervolle tuin zijn er allerlei aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Een niet onbelangrijk onderdeel daarbij is de beplanting. Wat voor planten ga je kiezen en hoe maak je dit tot een levendig sfeervol geheel. Dit zijn vragen waar veel tuinliefhebbers hun hoofd over breken. Een beplantingsplan laten maken kan hierbij uitkomst bieden. Het geeft je een praktisch werkplan waar jezelf direct mee aan de slag kunt of je kunt het plan laten uitvoeren door een hovenier. In dit artikel geven we uitleg over wat er allemaal komt kijken bij het laten maken van een goed beplantingsplan.

Wat is een beplantingsplan?

Een beplantingsplan is in technische zin niet veel meer dan een tekening met daarop aangegeven de keuze van de beplanting en hoe de beplanting is ingedeeld in je tuin. Waar komt welke plant…. Maar een tuin is meer dan een verzameling planten alleen. De samenstelling van een beplantingsplan is afhankelijk van de tuinstijl die je kiest en de sfeer die je daarbinnen wilt creëren. Zo zul je in een moderne minimalistische tuin geordende beplanting aantreffen in grote groepen. De beplanting creëert meestal een exclusieve sfeer. In een natuurlijke tuin daarentegen wordt de beplanting gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan planten en streeft men meer naar een ongedwongen en weelderige sfeer. De belevingswaarde van de tuin zal aanzienlijk hoger worden naarmate er in het beplantingsplan goed nagedacht is over de invulling van de beplanting in relatie tot de gewenste tuinstijl/-sfeer. Welke beplanting past het best bij een bepaalde tuinstijl? Hoe maak je passende plantencombinaties? Hoe beleef je de seizoenen in je tuin? Hoe maak je in het beplantingsplan optimaal gebruik van specifieke planteigenschappen als bladvormen, bloeitypes en groeiwijzen. Maar ook de onderhoudsbehoefte van de beplanting zal moeten passen bij de leefstijl tuinbezitter. Dit zijn allemaal zaken waar in een goed beplantingsplan is over nagedacht. Hierdoor zal er een beplantingsplan ontstaan dat naadloos aan zal sluiten bij uw behoefte en wensen.

Het beplantingsplan en tuinsfeer.

Tuinbeplanting is het meest van invloed op de sfeer in je tuin. Meer dan lijnvoering en materiaalkeuze. Deze bepalen vooral de tuinstijl. Voor een optimale tuinbeleving is voldoende beplanting in de tuin van fundamenteel belang. Als vuistregel wordt aangehouden dat minimaal 1/3 van tuin beplanting zou moeten zijn. In een tuin zijn het niet zozeer de planten op zich die de sfeer bepalen maar veel meer de onderliggende samenhang van de beplanting. Hoe wordt de beplanting gecombineerd en wat is de verhouding tussen de plantgroepen onderling. Dit zijn twee belangrijke vragen die bepalend zijn voor de sfeer in de tuin. Bij het maken van een doordacht beplantingsplan is de tuinsfeer dus het uitgangspunt.

Welke tuinsfeer past bij jou?

Sfeer is iets wat vaak niet tastbaar of meetbaar is. Misschien ben je weleens in een tuin geweest waar het zeer prettig was om te vertoeven maar wist je niet eens te benoemen waar dat nu precies aan lag. Ons gevoel zegt ons of een sfeer goed aanvoelt of juist niet. Sfeer in de tuin wordt mede bepaalt door elementen als geluid, kleur, licht, vorm, stijl, en temperatuur. Maar ook door functie van bepaalde tuingedeelten. Zo kan het zijn dat je in een tuin verschillende sfeerhoeken hebt. Bv een water/moeraszone die heel levendig aanvoelt of een schaduwhoek die meer ingetogen aanvoelt. Een goed beplantingsplan is afgestemd op de tuinsfeer die de tuinliefhebber voor ogen heeft.
De sfeer in je tuin is als het ware een reflectie van jouw persoonlijkheid. Vaak lukt het mensen nog wel om hun interieur op een passende wijze in te richten maar wanneer het om tuinbeplanting gaat schiet hun kennis en voorstellingsvermogen te kort. Bij Beplantingsbureau.nl gaan we je hierbij helpen. Wij doen dit doormiddel van een uitgebreide online inventarisatieomgeving. Hierin leiden we je stap voor stap langs vragen, voorbeeldfoto’s en keuzemogelijkheden in tuinstijlen en tuinsferen. Op deze manier krijg je een goed beeld  van wat het beste bij je past. Je stelt als het ware zelf een moodboard samen en je wordt meegenomen in het ontwerpproces.

Waarom een beplantingsplan?

"Een goede voorbereiding voorkomt teleurstelling achteraf". Om de gewenste tuinsfeer te bereiken zullen er allerlei keuzes gemaakt moeten worden bij het maken van het beplantingsplan. Er zijn vele eigenschappen waarop planten geselecteerd kunnen worden. De meest voor de hand liggende zijn bloemkleur, hoogte en bloeitijd. Maar er zijn ook nog een groot aantal andere eigenschappen die bepalen hoe en plant er uit ziet en hoe je hem het beste kan toepassen. Te denken valt aan o.a. bijzondere bladvormen of bladkleuren, aparte bloeiwijze, aantrekkingskracht voor vlinders, groenblijvend of het wintersilhouet van de plant. Maar ook groeikracht, geur, stevigheid en winterhardheid van de plant spelen een rol. De specifieke planteigenschappen komen pas volledig tot hun recht wanneer de juiste combinaties worden gemaakt en de planten op de juiste manier ruimtelijk worden ingevuld. Natuurlijk is het mogelijk om dit allemaal zelf uit te zoeken maar als het niet je hobby is zie je al snel door de planten de tuin niet meer.

Wat zijn de voordelen van een goed beplantingsplan?
  1. Volledig afgestemd op jouw leefstijl

Een belangrijke vraag hierbij is: 'Wat voor tuinsfeer wil je gaan neerzetten met het beplantingsplan?' Iedere sfeer heeft zo zijn eigen stijl en beleving met de daarbij passende beplanting. Zo werk je bijvoorbeeld in een romantische tuin met rozen en pastelkleurige planten in kleine groepen. Bij een moderne tuin kun je grassen toepassen in combinatie met grovere beplanting in grote groepen in de kleur wit. Bij tuinsfeer gaat het om beleving. Hoe jij je tuin beleeft is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Een beplantingsplan laten maken kan uitkomst bieden.

2. Hoge belevingswaarde

Een weloverwogen beplantingplan zal onze zintuiglijke waarneming op een positieve manier prikkelen. We zullen onze tuin als vertrouwd en eigen ervaren. Onbewust ontspannen we ons en komen we los van de dagelijkse hectiek. Dit is de verborgen waarde van een doordacht beplantingsplan.

3. Onderhoudsvriendelijk

In een goed opgesteld beplantingsplan wordt ervan uitgegaan dat de beplanting na één seizoen sluitend is. Dit betekend dat er vanaf het tweede jaar nauwelijks onkruiddruk meer aanwezig zal zijn in de border. Door te kiezen voor passend beplanting qua omvang en groeikracht zal ook het knip- en snoeiwerk tot een minimum beperkt worden. In de vaste planten groep zijn er veel planten die in de winter bovengronds afsterven. Laat deze planten in het najaar gewoon staan. Ze geven dikwijls nog een mooie winterstructuur aan de border. Wat meestal dan nog rest is het afknippen van de bloemstengels in het voorjaar. Een doordacht beplantingsplan zorgt voor evenwichtige beplanting die beheersbaar blijft.

4. Praktisch stappenplan

Een beplantingsplan laten maken bij Beplantingsbureau.nl betekent dat je het meest complete en gedetailleerde plan ontvangt wat er op dit moment maar voor handen is. Hiermee kun je geheel zelfstandig je tuin in te planten zonder over al te veel kennis te beschikken. Over alles is al nagedacht, nu de uitvoering nog. Aan de hand van een gespecificeerde bestellijst met begroting heb je zicht op de kosten en kun je zelf de beplanting bestellen. De overzichtelijke tekening met bijbehorende plantlijst geven je een goed beeld van waar de beplanting precies moet komen. Het werkplan is een stap voor stap handleiding hoe er aangeplant dient te worden. Ook bevat het beplantingsplan een onderhoudsadvies voor de beplanting in de komende jaren.

Wat is de inhoud van het beplantingsplan ?

Het beplantingsplan van Beplantingsbureau.nl is zeer uitgebreid samengesteld en geeft u overzichtelijke uitleg van het plan in 10 onderdelen.

  1. Tekening op schaal

Een op schaal getekende plattegrond van de te beplanten tuin(vakken). De indeling van de verschillende tuinplanten staat hierop overzichtelijk aangegeven. Alle planten zijn aangegeven met een nummer of een letter die corresponderen met de plantlijst. Ook is aangegeven hoeveel planten er per groep worden toegepast.

2. Plantoverzicht

Dit is een beknopt maar duidelijk overzicht van de gekozen beplanting. Door middel van deze lijst krijg je per vak snel inzicht in bloemkleur, bloeitijd en planthoogte. Een toegevoegd foto geeft een visuele impressie.

3. Bloeischema

In een oogopslag zie je de hoe de bloei in jouw tuin is samengesteld, wanneer bloeit wat, in welke kleur en hoe lang. De bloeicombinatie en bloeispreiding is in de schema duidelijk zichtbaar.

4. Plantlijst

Dit is het overzicht van de planten gesorteerd op vaknummer. De vaknummers zijn terug te vinden op de tekening. Per vak is ook de hoeveelheid aan planten vermeld.

5. Begroting

Deze lijst geeft je inzicht in de te verwachten kosten voor de beplanting. Je vindt er de prijzen per stuk en ook een totaalprijs. De prijzen zijn gebaseerd op een gemiddelde prijs. Per leverancier kan hier verschil in zitten. Het geeft je in ieder een benadering van wat de beplanting zou mogen kosten. Dit kan behulpzaam zijn bij het opvragen van offertes.

6. Bestellijst

Dit is het overzicht van de aan te schaffen beplanting. Op deze lijst vind je de aantallen per soort en de levermaat. Met deze lijst kun je rechtstreeks naar een kweker, handelaar of webwinkel om je bestelling te plaatsen. Ook kun je hem gebruiken om bij verschillende leveranciers offerte op te vragen.

7. Plantbeschrijving

Hier vind je per plant zeer uitgebreide informatie over deze plant. Je kunt het zien als een soort naslagwerk, geïllustreerd met bijbehorende foto. Het is bedoeld voor de echte tuinliefhebber.

8. Onderhoudskalender

Dit is een schematisch overzicht van de onderhoudsbehoefte van jouw tuin. Per maand kun je precies zien wanneer welke plant onderhoud nodig heeft. Op deze manier kan er dus niets aan je aandacht ontsnappen. De onderhoudsbewerkingen kun je dan weer terug vinden in het onderhoudsadvies.

9. Onderhoudsadvies

Om de plant goed te laten ontwikkelen is goed onderhoud nodig. Ook daar help ik je bij. Het onderhoudsadvies is een overzichtelijke handleiding waarin je per soort een duidelijke beschrijving vindt voor het onderhoud van jouw planten. Denk aan hoe en wanneer snoeien, bemesting, enz.

10. Werkplan

Je vindt hier informatie over de voorbereiding, aanplanten en nazorg. Met de duidelijke handleiding ga je stapsgewijs te werk en behoed je jezelf voor allerlei beginnersfouten. Ook al heb je geen groene vingers, met dit plan wordt jouw tuin een succes.

Wat kost een beplantingsplan ?

In de wereld van tuinarchitectuur worden er soms forse bedragen gerekend voor het laten maken van een beplantingsplan. Dit komt meestal door de omslachtige werkwijze zoals bezoeken op locatie en geen efficiënte inventarisatie. Ons inziens overbodig. Beplantingsbureau.nl heeft een effectieve werkwijze ontwikkeld door middel van een uitgebreide online inventarisatieomgeving. Stap voor stap maakt u uw eigen keuzes. Hierdoor kunnen we maatwerk leveren voor een betaalbare prijzen. Een gepersonaliseerd beplantingsplan laten maken kan al vanaf € 95,-. De kosten voor het beplantingsplan zijn afhankelijk van het aantal m2 plantvak en niet het aantal m2 tuin. Hierin is Beplantingsbureau.nl onderscheidend ten opzichte van andere bureaus. Deze rekenen meestal een prijs per m2 tuin.
Voor 2024 variëren de kosten voor het beplantingsplan van € 95,- tot € 345,-. Dit afhankelijk van het aantal m2. Klik hier voor de prijzen.

Hoe worden mijn wensen vertaald in het beplantingsplan ?

Dankzij onze uitgebreide online-inventarisatieomgeving, waar u al uw keuzes, wensen en praktische informatie, kenbaar maakt, is onze beplantingsexpert Jan de With in staat een goede voorstelling te krijgen van uw situatie. In een daarop volgend telefoongesprek zal hij de inventarisatiegegevens met u doornemen. Je kunt dit zien als een verdiepingsronde van de inventarisatie. Wellicht zal hij nog specifieke vragen hebben met betrekking tot uw situatie, ideeën of wensen. Ook zullen de mogelijkheden en onmogelijkheden het plan besproken worden. Vaak draagt hij nog suggesties aan of geeft hij advies over bepaalde onderdelen. Door zich een goed beeld te vormen van uw situatie is hij in staat en plan te ontwerpen dat naadloos aansluit op uw wensen en uw voorstelling zal overtreffen. Dit mede dankzij zijn jarenlange ervaring en zijn uitgebreide plantenkennis.

Beplantingsplan op maat

Beplantingsplan laten maken
Specialistisch beplantingsadvies in de vorm van een compleet uitgewerkt plan waarmee u, zonder voorkennis en met zekerheid de ideale invulling geeft aan uw tuinbeplanting.
Bekijk het beplantingsplan
100% unieke beplantingsplannen
Helder product, geen verassingen
35+ jaar ervaring als specialist
Geschikt voor elke tuinsituatie
Gemakkelijk zelf uit te voeren
Vanaf €95,-
Binnen 2 weken geleverd
'Niet tevreden, geld terug' garantie
Copyright 2024 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu