Binnen 5 dagen in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Zelf een beplantingsplan maken

Zelf een beplantingsplan maken in 4 stappen

'Een goede voorbereiding voorkomt teleurstellingen achteraf.' Zelf een beplantingsplan maken, doe je door de juiste stappen te doorlopen. Om tot een goed eindresultaat te komen zul je vooraf het nodige moeten onderzoeken. Wat voor eindbeeld heb je voor ogen en hoe ga ik dat in een beplantingsplan vormgeven? Zelf een beplantingsplan maken is zeker mogelijk maar houd er wel rekening mee dat het de nodige tijd kost om de juiste beplanting te selecteren en om die vervolgens op een goede manier toe te passen. Misschien overbodig om te zeggen maar interesse in planten is daarbij wel een pre. Je moet het leuk vinden om van alles over planten te leren. Want als je de plant kent dan kun je hem ook toepassen. Beschik je al over enige plantenkennis vanuit de praktijk dan zal dit zeker in je voordeel werken. Het traject om zelf een beplantingsplan te maken is in te delen in 4 opeenvolgende stappen. 1. Oriëntatie, 2. Inventarisatie, 3. Plantkeuze, 4. Tekening. Hieronder ligt ik deze verder toe.

zelf een beplantingsplan maken

1. De orientatie - zelf een beplantingsplan maken

Hierbij gaat het om de vraag, Wat voor beplanting wil ik eigenlijk precies. Afgezien van alle praktische aspecten heeft deze vraag voornamelijk betrekking op de tuinsfeer die je zou willen creëren. Bij het maken van een beplantingsplan is de tuinsfeer het belangrijkste aspect.

Wanneer we het over sfeer hebben, hebben we het eigenlijk niet over iets wat niet direct meetbaar of tastbaar is. Het is meer een gevoel of stemming die opgewekt wordt in een bepaalde situatie of omgeving. Het is iets wat zich meestal op een onderbewust niveau afspeelt. Bij het maken van een beplantingsplan kun je hierop inspelen. Tuinbeplanting is het meest van invloed op de sfeer in je tuin. Meer dan lijnvoering en materiaalkeuze.

Hoe kom je erachter welke tuinsfeer bij jou past?

Door het te ontdekken. Bezoek modeltuinen, Kijk tuinprogramma’s. Bestudeer tijdschrift. Struin het internet af. Uiteindelijk zul je gevoelsmatig een bepaalde richting op gaan in wat je het meest aanspreekt. Ga je daar op focussen en probeer zoveel mogelijk voorbeelden hiervan de verzamelen. Je kan er zelfs een moodboard van maken. Dit is de basis voor het maken van jouw beplantingsplan.

2. De inventarisatie - zelf een beplantingsplan maken

Hierbij gaat om het verzamelen van zoveel mogelijk praktische informatie. Breng als eerste de situatie in kaart. Het is handig je beplantingsplan te maken m.b.v. een tekening op schaal. Dan krijg je een goed beeld van de juiste verhoudingen in je tuin. Vergeet niet de noordpijl te plaatsen. Op die manier krijg je zicht op de schaduwplekken in je tuin. Zijn er niveauverschillen in tuin geef dat dan ook duidelijk aan in de tekening zodat je niet vergeet daar rekening mee te houden. Houd ook rekening met elementen op de aangrenzende percelen. B.v. Hoge bomen of bebouwing.

Maak vervolgens een lijst van criteria waar de beplanting aan moet voldoen die je wilt gaan toepassen in je beplantingsplan. Te denken valt aan: Bloemkleuren, bladkleuren, bloeiwijze, onderhoudsbehoefte, droogtebestendigheid, type grondsoort, overblijvend of eenjarig, aantrekken van bijen, hommels en vogels, giftigheid, sierwaarde in de winter, groeivorm, maximale hoogte van de planten.

Als je dit compleet hebt ben je klaar voor de volgende stap van je beplantingsplan n.l. het selecteren van de planten.

3. De plantkeuze - zelf een beplantingsplan maken

Dit is het leukste maar ook het moeilijkste onderdeel van het beplantingsplan. Er dient met veel aspecten rekening gehouden te worden. Om je beplantingsplan tot een succes te maken zul je hier de nodige tijd in moeten investeren. Het handigst doe je dit met een plantprogramma waar gemakkelijk planten kunt selecteren op eigenschappen. Diverse plantenwebsites hebben die mogelijkheid.
Maak 2 lijsten. Één lijst met planten die je sowieso wil en een lijst met planten die je misschien zou willen.
Maakt de lijsten niet te groot en zorg voor voldoende afwisseling n planttype.

Als tussenstap naar het intekenen zou een fotocollage kunnen maken om de plantcombinaties uit te proberen. Zo krijg je een goed beeld hoe de planten met elkaar combineren in je beplantingsplan.

4. De tekening - zelf een beplantingsplan maken

Ben je tevreden over je plantkeuze ga deze dan indelen in de plattegrond. Werk daarbij van groot naar klein. De grootte van de groepen is afhankelijk van de beschikbare ruimte en de sfeer die je wilt creëren.
Gebruik hierbij vooral je verbeeldingskracht. Hieronder nog een aantal tips om tot een goed resultaat te komen met je beplantingsplan.

 • Werk van groot naar klein. Bepaal eerst de bomen, daarna heesters en dan de vaste planten
 • Verwerk de voorjaarsbloei voornamelijk in de bomen en heester. Dit geeft het gemakkelijkst bloeispreiding.
 • Probeer het hele seizoen een bloeicombinatie te bewerkstellingen van min. 2 soorten.
 • Kies voor planten met lange bloeiperiode.
 • Let ook op planten die naast bloei nog een extra toegevoegde waarde hebben. B.v. mooie bladvormen bijzondere bast bij bomen, zaaddozen na de bloei of bessen in het najaar.
 • Laat plantensoorten vaker terug komen. Daarmee creëer je samenhang in de tuin.
 • Speel met de verschillen in bloeivormen en bladvormen.
 • Kies voor verschillende groepsgroottes. Hierdoor ontstaat een natuurlijker geheel.
 • Zorg dat het zwaarte punt van de bloeiperiode aan het einde van de zomer ligt. Dan heb je een tuin die het langs mooi blijft.
 • Pas een combinatie toe van verschillende bladkleuren.
 • Let vooral ook op de silhouet van de plant. Dit bepaalt voor 50 % de uitstraling van je beplanting.
 • Vergeet niet de groenblijvers. Mooi voor het winterbeeld.
 • Pas hier en daar een solitairplant toe. Deze werken als echte eyecatchers.
 • Gebruik een haag als achterwand voor de border. Border komt daardoor beter tot zijn recht.
 • Kies voor sterke planten die lang mee gaan en tegen een stootje kunnen.

Zelf een beplantingsplan maken doe je dus in een aantal logisch op elkaar volgende stappen. Werk iedere stap zorgvuldig uit en rond hem pas af wanneer je er volledig tevreden over bent.

Wil je meer weten over het maken van beplantingsplannen lees dan ook het artikel "Wat maakt een beplantingsplan een goed beplantingsplan? 3 Krachtige uitgangspunten"

Beplantingsplan op maat

Beplantingsplan laten maken
Specialistisch beplantingsadvies in de vorm van een compleet uitgewerkt plan waarmee u, zonder voorkennis en met zekerheid de ideale invulling geeft aan uw tuinbeplanting.
Bekijk het beplantingsplan
100% unieke beplantingsplannen
Helder product, geen verassingen
35+ jaar ervaring als specialist
Geschikt voor elke tuinsituatie
Gemakkelijk zelf uit te voeren
Vanaf €95,-
Binnen 2 weken geleverd
'Niet tevreden, geld terug' garantie
Copyright 2024 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu