Binnen 5 dagen in huis
14 dagen niet goed, geld terug
             BONUS: onderhoudsadvies  en  onderhoudskalender!
BONUSAANBIEDING: nu met gratis onderhoudsadvies en onderhoudskalender!
Bekijk aanbieding
             BONUS: onderhoudsadvies  en  onderhoudskalender!
Gepubliceerd op:
18/10/2020

Matteuccia struthiopteris - Bekervaren

Geschreven door
Jan de With
Leestijd: 3 minuten

matteuccia struthiopteris 1 017878900 0913 24042016

Beschrijving van Matteuccia struthiopteris - Bekervaren

Deze varen wordt ook wel struisvaren genoemd. De Nederlandse naam 'Bekervaren' heeft de plant te danken aan de bekervormige groeiwijze die vooral zichtbaar is in het voorjaar kort na het uitlopen. Het is een vaste plant die van nature voorkomt van Midden-Europa tot Oost-Azië. De plant is inmiddels ook in Nederland ingeburgerd en komt op diverse landgoederen in het wild voor. Wat de plant bijzonder maakt is de manier waarop het blad zich ontvouwt. Het geveerde blad lijkt zich als het ware uit te rollen.
Matteuccia.jpg 3

Groeiwijze

Omstreeks eind april ontvouwt zich blad van Matteuccia struthiopteris en bereikt binnen enkele weken een hoogte van 50 a 60 cm. De plant heeft in aanvang een wat stijve opgaande groeiwijze. Naarmate het seizoen vordert zakt het blad uit en oogt de plant meer bossig. De volwassen hoogte van de bekervaren ligt tussen de 60 en 80 cm. De struisvaren plant zich via de wortelstokken vegetatief voort, waardoor er een dicht bestand van varenplanten kan ontstaan. De plant kan zich hierdoor gemakkelijk uitbreiden en ander planten verdringen.

Bloem en blad

Net als vele andere varensoorten heeft ook de Mateuccia struthiopteris sterk geveerd blad. De zeer kort gesteelde, dubbelgeveerde, onvruchtbare bladeren vormen een trechter, waarbinnen later de vruchtbare bladen verschijnen. Deze bladen zijn langer gesteeld en staan stijf rechtop. De deelblaadjes van de eerste orde van de vruchtbare bladen zijn kokervormig door de ingerolde segmenten.

Toepassing Matteuccia struthiopteris

Standplaats

Mattteuccia struthiopteris is echte schaduwminnaar. Staat de plant te zonnig dan zal het blad al vroegtijdig lelijk worden. Op vochtige plekken zoals oeverranden voelt de de plant zich erg goed thuis. Qua grondslag verlangt Mattteuccia struthiopteris een humeuze vochtige standplaats.

Plantcombinaties

Mooie plantcombinaties met Mattteuccia struthiopteris zijn te maken met b.v. grofbladige schaduwplanten zoals Hostasoorten of Astilboides tabularis. Maar ook Acteasoorten (Zilverkaars) doen het erg goed.

Verzorging Matteuccia struthiopteris

Algemeen

Mattteuccia struthiopteris is een sterke probleemloze tuinplant. Oude pollen kunnen afsterven maar deze worden dan gemakkelijk weer overgenomen door jonge planten die vanuit de worteluitlopers ontstaan.
De plant sterft in het najaar geheel af. De zaadvormende bladeren in het hart van de plant blijven overeind en geven een decoratief winterbeeld. In het voorjaar (voor het uitlopen) kunnen deze afgeknipt worden.

matt

Om de plant niet te sterk uit te laten dijen is het raadzaam de worteluitlopers regelmatig weg te halen. Vaak komen de jonge planten ook op tussen aangrenzende beplanting. Met een spade kunnen ze vrij gemakkelijk uitgestoken worden.

Bemesting

Mattteuccia struthiopteris heeft geen aanvullende bemesting nodig. Wel verdient het aanbeveling om zoveel mogelijk organisch materiaal te laten liggen zodat er een natuurlijke aanvulling van voedingselementen aanwezig is.

Aantastingen

Mattteuccia struthiopteris is een gezonde plant die nauwelijks gevoelig is voor ziektes of plagen.

Overige verzorging

Mattteuccia struthiopteris is een plant die nauwelijks droogte verdraagt. Het is daarom raadzaam tijdig water te geven is droge periodes.

Planteigenschappen Matteuccia struthiopteris - Bekervaren

Hoogte : 60-80 cm
Bloeiperiode : geen
Bloemkleur : geen
Blad : sterk geveerd, lichtgroen
Standplaats : schaduw
Grondsoort : humeuze grond
Aantal per m2 : 8 stuks
Bijzonderheden : blad ontvouwt zich op een opgerolde stand

Beplantingsplan op maat

35 jaar deskundigheid
Vanaf €125,- all-in
Binnen 5 dagen in huis
Ook gemakkelijk zelf uit te voeren 
Meer info

Interessante artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op!
Copyright ©  www.beplantingsbureau.nl
envelopephone