Inhoud
De Japanse wasbloem is een vrij onbekende vaste plant die het zeker verdient om wat meer aandacht te krijgen. Zoals de naam al doet vermoeden komt de plant uit Japan maar ook in oostelijk China komt hij voor. Hij groeit daar in grote groepen in de bosgebieden. Kirengeshoma palmata behoort tot de Hydrangeaceae-familie waartoe ook de hortensia behoort. De Latijnse naam Kirengeshoma is afgeleid van de oorspronkelijke Japanse naam van deze plant: ki (geel), renge (lotus bloesem) en shoma (hoed) en slaan op de bloemen. De soortaanduiding ‘palmata’, dat onder meer handpalm betekent, verwijst naar de bladvorm. Er zijn slechts twee soorten bekend in Nederland, die onderling niet zoveel verschillen.
De Kirengeshoma palmata is een niet groenblijvende vaste plant. Dit houdt in dat de plant kruidachtig is en in het najaar afsterft en in het voorjaar weer opnieuw opkomt. Hoewel de Japanse wasbloem een forse plant kan worden moet je er rekening mee houden dat de plant wat tijd nodig heeft om zich goed te settelen. Dus wat vertroetelen kan geen kwaad en enig geduld is gewenst. Heeft de plant eenmaal zijn plek gevonden dan zal hij je niet teleurstellen en zul je er jaren van genieten. Naarmate de Japanse wasbloem volwassener wordt zal ook de bloei toenemen. Kirengeshoma palmata vormt flinke pollen waaruit stevige opgaande kastanjebruine stengels groeien. De volwassen plant bereikt een hoogte van 80-100 cm.
Kirengeshoma palmata heeft zachtgele bloemen, klokvormig, bungelend in flinke trossen. Deze lichtgele wasachtige bloemen verschijnen aan het eind van de zomer en blijven tot aan de eerste nachtvorst. Na de bloei worden de zaaddozen gevormd die tot ver in de winter aan de kaal geworden stengels blijven zitten. Het mooie decoratief ingesneden blad lijkt enigszins op dat van de esdoorn. Het jonge blad van de Japanse wasbloem heeft een blauwachtige waas die later in het jaar verkleurt naar donker groen. De grootte van het blad is ongeveer 10 cm doorsnee.
Kirengeshoma palmata of Japanse wasbloem is een echte schaduwplant. Vangt de plant te veel zon dan zul je zien dat het blad zijn mooie groene kleur verliest en naar het geel toe neigt. Wat zon wordt wel verdragen maar de felle middagzon moet vermeden worden. Qua grondslag neemt Kirengeshoma palmata niet zomaar genoegen met iedere plaats. De plant geeft sterk de voorkeur aan een wat zure bodem die goed doorlatend is.
De flets gele bloemkleur van de Japanse wasbloem is niet de gemakkelijkste kleur om mee te combineren. Mooie combinaties kunnen gemaakt worden met blauwtinten. B.v. met Aconitumsoorten of Liropesoorten. Een wat gewaagdere combinatie is met Tricyrtussoorten maar zeker de moeite waard om eens uit te proberen.
Alvorens de Kirengeshoma palmata aan te planten is het verstandig te zorgen voor optimale groeiomstandigheden. De jonge planten hebben over het algemeen een wat moeizame opstart. Bewerk de grond goed door tot op een diepte van 40 cm en meng 30 % turfstrooisel door.
Japanse wasbloem snoeien doe je in het voorjaar. Laat de plant in het najaar op natuurlijke wijze afsterven. De bloemstengels zullen nog blijven staan en zijn de decoratief in de wintermaanden. Bovendien geven ze nog structuur aan de border. Laat het afgestorven bladmateriaal zo veel mogelijk liggen. Dit zorgt voor een natuurlijke aanvoer van organisch materiaal. Wat uiteindelijk weer omgezet zal worden in voedingsstoffen. In het voorjaar kunnen de laatste bloemstengels afgeknipt worden en ter plaatse verhakseld worden. Doe dit door de stengels met je snoeischaar in kleine stukjes te knippen.
Voldoende voeding is belangrijk maar overbemesting doet meer kwaad dan goed. De plant zal dan slappe stengels krijgen en omvallen tegen de tijd dat de bloei aanvangt. De eerste paar jaar een kleine gift met een organische meststof is aan te bevelen. Daarna dient het afgestorven plantmateriaal voor de natuurlijke aanvulling van voedingsstoffen te zorgen.
Op zwaar overschaduwde plaatsen kan de Japanse wasbloem wat naar het licht toe gaan hangen en uitzakken. Het is dan raadzaam de plant tijdig op te binden.
Eenmaal goed gesetteld kan Kirengeshoma palmata te veel uit gaan dijen. De plant kan dan gescheurd worden. Dit doe je door de pol uit te steken en in vier stukken op te delen met een spade. Plant één deel terug. Verbeter gelijktijdig de grond met wat potgrond.
Kirengeshoma palmata is weinig gevoelig voor ziekte of plagen. Goede groeiomstandigheden maken de plant sterk.
Hoogte : 80-100 cm
Bloeiperiode : aug-okt
Bloemkleur : licht geel
Blad : handvormig, ingesneden
Geurend: nee
Drachtplant: nee
Snijbloem: nee
Groeiwijze: bossig, opgaand
Standplaats : schaduw, halfschaduw
Grondsoort : humeuze grond, bij voorkeur zuur
Wintergroen: nee
Winterhardheid: goed
Plantafstand : 6 stuks/m2
Bijzonderheden : mooi wintersilhouet door vruchtdozen