Binnen 5 dagen in huis
35+ jaar ervaring
14 dagen niet goed, geld terug

Japanse wasbloem (Kirengeshoma palmata)

Kirengeshoma 3

Beschrijving Kirengeshoma palmata - Japanse wasbloem

De Japanse wasbloem is een vrij onbekende vaste plant die het zeker verdient om wat meer aandacht te krijgen. Zoals de naam al doet vermoeden komt de plant uit Japan maar ook in oostelijk China komt hij voor. Hij groeit daar in grote groepen in de bosgebieden. Kirengeshoma palmata behoort tot de Hydrangeaceae-familie waartoe ook de hortensia behoort. De Latijnse naam Kirengeshoma is afgeleid van de oorspronkelijke Japanse naam van deze plant: ki (geel). renge (lotus bloesem) en shoma (hoed) en slaan op de bloemen. De soortaanduiding ‘palmata’, dat onder meer handpalm betekent, verwijst naar de bladvorm. Er zijn slechts twee soorten bekend in Nederland, die onderling niet zoveel verschillen.

Kirengeshoma 4

Groeiwijze

De Kirengeshoma palmata is een niet groenblijvende vaste plant. Dit houdt in dat de plant in het najaar afsterft en in het voorjaar weer opnieuw opkomt. Hoewel de Japanse wasbloem een forse plant kan worden moet je er rekening mee houden dat de plant wat tijd nodig heeft om zich goed te settelen. Dus wat vertroetelen kan geen kwaad en enig geduld is gewenst. Heeft de plant eenmaal zijn plek gevonden dan zal hij je niet teleurstellen en zul je er jaren van genieten. Naarmate de Japanse wasbloem volwassener wordt zal ook de bloei toenemen. Kirengeshoma palmata vormt flinke pollen waaruit stevige opgaande kastanjebruine stengels groeien. De volwassen plant bereikt een van 80-100 cm.

Bloem en blad

Kirengeshoma palmata heeft zachtgele bloemen, klokvormig, bungelend in flinke trossen. Deze lichtgele wasachtige bloemen verschijnen aan het eind van de zomer en blijven tot aan de eerste nachtvorst. Na de bloei worden de zaaddozen gevormd die tot ver in de winter aan de kaal geworden stengels blijven zitten. Het mooie decoratief ingesneden blad lijkt enigszins op dat van de esdoorn. Het jonge blad van de Japanse wasbloem heeft een blauwachtige waas die later in het jaar verkleurt naar donker groen. de grootte van het blad is ongeveer 10 cm doorsnee.

Toepassing van Kirengeshoma palmata 

Standplaats

Kirengeshoma palmata of Japanse wasbloem is een echte schaduwplant.
Vangt de plant te veel zon dan zul je zien dat het blad zijn mooie groene kleur verliest en naar het geel toe neigt. Wat zon wordt wel verdragen maar de felle middagzon moet vermeden worden. Qua grondslag neemt Kirengeshoma palmata niet zomaar genoegen met iedere plaats. De plant geeft sterk de voorkeur aan een wat zure bodem die goed doorlatend is.

Plantcombinaties

De flets gele bloemkleur van de Japanse wasbloem is niet de gemakkelijkste kleur om mee te combineren. Mooie combinaties kunnen gemaakt worden met blauwtinten. B.v. met Aconitumsoorten of Liropesoorten. Een wat gewaagdere combinatie is met Tricyrtussoorten maar zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Verzorging van Kirengeshoma palmata

Algemeen

Alvorens de Kirengeshoma palmata aan te planten is het verstandig te zorgen voor optimale groeiomstandigheden. De jonge planten hebben
over het algemeen een wat moeizame opstart. Bewerk de grond goed door
tot op een diepte van 40 cm en meng 30 % turfstrooisel door.
Laat zoveel mogelijk het afgestorven plantmateriaal liggen. Dit zorgt voor een natuurlijke aanvoer van organisch materiaal. Wat uiteindelijk weer omgezet zal worden in voedingsstoffen. In het voorjaar kunnen de laatste bloemstengels afgeknipt worden en ter plaatse verhakseld worden.
Mocht de plant de te groot worden dan kun je besluiten de plant te scheuren.

Bemesting

Voldoende voeding is belangrijk maar overbemesting doet meer kwaad dan goed. De plant zal dan slappe stengels krijgen en omvallen tegen de tijd dat de bloei aanvangt. De eerste paar jaar een kleine gift met een organische meststof is aan te bevelen. Daarna dient het afgestorven plantmateriaal voor de natuurlijke aanvulling van voedingsstoffen te zorgen.

Aantastingen

Kirengeshoma palmata is weinig gevoelig voor ziekte of plagen. Goede groeiomstandigheden maken de plant sterk

Overige verzorging

Op zwaar overschaduwde plaatsen kan de plant wat naar het licht toe gaan hangen en uitzakken. Het is dan raadzaam de plant tijdig op te binden.

Planteigenschappen van Kirengeshoma palmata

Hoogte : 80-100 cm
Bloeiperiode : aug-okt
Bloemkleur : licht geel
Blad : handvormig, ingesneden
Standplaats : schaduw, halfschaduw
Grondsoort : humeuze grond, bij voorkeur zuur
Wintergroen: nee
Winterhardheid: goed
Plantafstand : 6 stuks/m2
Bijzonderheden : mooi wintersilhouet door vruchtdozen

Article Written by Jan de With
Copyright 2022 - www.beplantingsbureau.nl
crossmenu